Новини
 
20.07.2017 року                                                                         
                                                                                                                                                      
Експрес-інформація
«Обережно - ГРИБИ!»
Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.
Тож, шановні громадяни, бережіть своє здоров'я і прийміть до уваги поради пам'ятки!
 
Основні причини отруєнь:
·    вживання отруйних грибів;
·    неправильне приготування умовно їстівних грибів;
·    вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
·    вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Симптоми отруєння:нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
 
Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо Вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх.
Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
Не збирайте гриби:
-    якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;
-    поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно-небезпечних зонах;
-    невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою;
-    ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
-    "шампіньйони" та "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
 
Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.
Не куштуйте сирі гриби на смак.
Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні -викидайте. Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, - грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
    Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
    Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.
    Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння.
Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.
УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:
-    "Усі їстівні гриби мають приємний смак".
-    "Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні - приємний".
-    "Усі гриби в молодому віці їстівні".
-    "Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів".
-    "Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби".
-    "Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні".
-    "Отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин".
-    "Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах".
Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) - з'являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів.
Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
 
Перша допомога при отруєнні грибами.
1.     Викличте "Швидку медичну допомогу".
2.     Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
3.     Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
4.     З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.
Забороняється:
·    Вживати будь-які ліки, їжу, алкогольні напої, молоко - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.
Запам'ятайте: Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.
 
Максим Столярик
провідний інспектор
Чемеровецького РС ГУ ДСНС України
у Хмельницькій області
 
 
 
 
 © Чемеровецька районна державна адміністрація, 2007-2017